Trajnostna raba lesa za energetske namene zelo pomembna pri izpolnjevanju globalnih ciljev trajnostnega razvoja.
Generalna skupščina Združenih narodov je današnji 21. marec razglasila za mednarodni dan gozdov leta 2012 z namenom, da bi države spodbudila k ozaveščanju javnosti o pomembnosti trajnostnega gospodarjenja z gozdovi in z lesom, ki je eden najpomembnejših virov energije tako na lokalni in nacionalni kot tudi mednarodni ravni.
Pomen lesa v zadnjem desetletju močno narašča, saj je njegova obdelava energetsko nepotratna in za okolje manj škodljiva. V Sloveniji se les kot energent uvršča med najpomembnejše obnovljive vire energije, s katerimi nadomeščamo fosilna goriva. Poleg okroglega lesa za kurjavo, ki se večinoma porabi v gospodinjstvih, so pomembni še lesni ostanki, peleti, briketi ter druga lesna goriva, ki se porabljajo tudi v lesno-predelovalni industriji za pokrivanje lastnih potreb po toploti in električni energiji ter v sistemih daljinskega ogrevanja.
Proizvodnja lesa za kurjavo se je v zadnjem obdobju povečevala (v letu 2015 1,3 milijona m3). Zaradi zimskega žledoloma v 2014 je bilo v slovenskih gozdovih v tem letu posekanega precej več lesa kot v povprečju v posameznem letu, proizvodnja lesa za kurjavo pa je bila posledično obsežnejša. Uvoz lesa za kurjavo se je zmanjševal (v letu 2015 je znašal 152 tisoč m3), izvoz pa je presegal količino uvoza (v letu 2015 380 tisoč m3) in med posameznimi leti nihal.
Med energenti, porabljenimi v gospodinjstvih v letu 2015, je delež lesnih goriv (polena, lesni ostanki, sekanci, peleti in briketi) znašal skoraj 42 odstotkov. To pomeni, da so ta goriva predstavljala 57 odstotkov vseh energentov, porabljenih za ogrevanje prostorov.
Količina v gospodinjstvih porabljene energije je sicer odvisna od sezonskih temperaturnih razmer, energetske učinkovitosti stanovanj, cen goriv in še česa. Od leta 2009 do leta 2015 so gospodinjstva v Sloveniji v čedalje večjem odstotku uporabljala lesna goriva za ogrevanje prostorov (v letu 2015 88 odstotkov), sanitarne vode (v letu 2015 11 odstotkov) in za kuhanje (v letu 2015 odstotek).